Beroepschrift indienen

De gemeente beslist over uw bezwaar tegen een gemeentelijk besluit. Als u het niet eens bent met de beslissing van de gemeente over uw bezwaar, dan kunt u in beroep gaan. In de brief van de gemeente met de beslissing op uw bezwaarschrift staat vermeld bij wie u in beroep kunt gaan. Dit is meestal de rechtbank. In de beroepsprocedure bent u niet verplicht een advocaat in te schakelen. Het mag wel.

Het instellen van beroep betekent niet dat de beslissing ongeldig is. De beslissing is gewoon rechtsgeldig. Als u wilt dat de beslissing tijdens uw beroepsprocedure tijdelijk wordt opgeschort, dan kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank.

Het beroepschrift mag in een vreemde taal zijn geschreven. Voor een goede afhandeling kan een vertaling noodzakelijk zijn. U moet zelf zorgen voor deze vertaling.

Aanpak

Het beroepschrift moet aan de volgende eisen voldoen:

  • uw naam en adres; 
  • de datum waarop het beroepschrift is geschreven; 
  • een omschrijving van het gemeentelijke besluit waartegen u in beroep gaat; 
  • stuur, als dat kan, een kopie mee van het gemeentelijke besluit waar u het niet mee eens bent; 
  • de reden waarom u in beroep gaat; en 
  • uw handtekening.

Kosten

Voor het aantekenen van het beroep moet u griffierecht betalen. Krijgt u gelijk van de rechter, dan ontvangt u deze kosten terug. U ontvangt een schriftelijke bevestiging van ontvangst.

Bezwaar

Als u het niet eens bent met de beslissing van de rechter, kunt u binnen zes weken hoger beroep instellen. U leest bij de beslissing over uw bezwaar waar u in hoger beroep kunt gaan.

Contact

U dient het beroepschrift binnen zes weken in bij de rechtbank. Deze zes weken gaan in vanaf de verzenddatum op de gemeentelijke beslissing.